Entrevistas

Santiago Miralles: "Hi ha i hi haurà mercat per al User Generated Content i per al Professional Generated Content"

Por 7 abril, 2010septiembre 25th, 2019No Comments

Santiago MirallesSantiago Miralles és director d’aliances estratègiques B2B de la CCMA i director gerent de CCRTV Interactiva, l’empresa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals encarregada de crear continguts i difondre els generats tant per Televisió de Catalunya com per Catalunya Ràdio a través dels nous mitjans de comunicació interactius (Internet, teletext, telefonia mòbil, agendes electròniques, Televisió Digital Terrestre… i tots aquells que puguin sortir en el futur). En la seva intervenció en el Màster en Web, el proper dissabte, ens n’explicarà l’estratègia i els perquès.

Fenòmens com ara Youtube, Flickr o Facebook comparteixen una fórmula d’èxit: l’usuari aporta els continguts i la promoció, l’empresa aporta una idea seductora i tecnologia, i s’emporta els beneficis. ¿Fins a quin punt aquest model de negoci basat en què els continguts són gratis fa inviable el negoci dels mèdia tradicionals, basats en continguts de més qualitat però també amb uns costos molt elevats?

Des del meu punt de vista res no fa inviable cap altre cosa. Sinó que els gustos i els hàbits de consum canvien i es van fent més complexos. Hi ha i hi haurà mercat per al User Generated Content (UGC) i per al Professional Generated Content (PGC). En gran mesura, ambdós compartiran un mateix model de negoci, l’explotació publicitària, i això porta a que el PGC s’hagi de redimensionar, repensar, i actualitzar permanentment la seva proposta de valor, comptant això sí amb els recursos que pot generar. Molts sectors es van ajustant segons l’entorn competitiu de les forces de Porter, sense deixar de ser viables, i els Media no són una excepció. Caldran, calen ja, reestructuracions profundes, això sí.

Vist des d’una altra perspectiva: ¿fins a quin punt aquestes plataformes, les xarxes socials, amb les que compartiu target, són un competidor ferotge o una oportunitat?

Són les dues coses. Són un competidor ferotge, si se les ignora. Però són una magnífica plataforma de futur (i de present) per a repensar la nostra forma de comunicar si els Media ens hi posem a treballar. I és el que fem a la CCMA des de fa 10 anys.

En el web expliqueu que “CCRTV Interactiva té la voluntat d’assegurar la presència i la competitivitat de la Corporació i dels continguts, personatges i marques que li són propis en els nous mitjans i contribuir, així, a la normalització lingüística i cultural de Catalunya”. ¿El català és una barrera que us impedeix competir amb d’altres mitjans i plataformes per audiències globals o, en canvi, és precisament el que us permet ser líders en un nínxol de mercat local que us assegura ser-ne la referència per als anunciants?

Per mandat del Parlament de Catalunya, la llengua i la cultura de Catalunya són al nucli de la Missió de la CCMA, són part essencial de la seva estratègia. Qualsevol empresa ha de tenir la seva Missió clara, i desenvolupar-se dins el seu focus, per tal de no dispersar esforços i recursos en activitats no estratègiques. Per tant, el català és una base axiomàtica de la nostra activitat, mentre el Parlament no canviï la Missió de la CCMA. Partint d’aquí, hem de trobar els punts forts i les oportunitats que el nostre mercat ens ofereix. I, efectivament, n’hi ha, com apuntes: la llengua i la cultura també conformen un mercat al que poder adreçar-nos amb avantatges competitius.

Dit això, i des d’un punt de vista empresarial, no s’ha de perdre de vista que la CCMA produeix serveis informatius i d’entreteniment de gran qualitat, que podrien competir en qualsevol mercat. Això implica uns costos de producció de primer nivell. En canvi, el potencial d’ingressos que el nostre mercat natural/ lingüístic ens ofereix és més limitat: un mercat natural més ampli ens donaria indubtablement un potencial d’ingressos més alt, i més economies d’escala.

Deja un comentario